V dnešnom rannom vysielaní sme si predstavili knihu „Slovensko a kultúra“

Slovensko a kultúra / z rukopisu Jána Lajčiaka sostavil Sam. Št. Osuský ; autori štúdií Rudolf Chmel a Ľudovít Turčan. – V Liptovskom Mikuláši : Spol. Martina Rázusa, 2020. – 269 strán : 1 portrét ; 24 cm. – (Evangelická Theologická Knižnice ; I. sv.). – ISBN 978-80-9720-168-5 (viazané)

Spolok Martina Rázusa vydal faksimile pôvodného vydania knihy Jána Lajčiaka sto rokov od jej prvého vydania. Ján Lajčiak ju napísal na Vyšnej Boci, kde pôsobil ako evanjelický farár. Aj z tohto nadhľadu z periférie kriticky hodnotí zaostalosť života Slovákov, s ktorou sa nechce zmieriť. Jeho kniha aj po storočí zostáva nielen ako historický dokument, ale ako stále inšpiratívny príklad kritického myslenia založeného na vedeckom poznaní.

Ján Lajčiak (1875 – 1918) pôsobil ako evanjelický kňaz. Zakladateľ modernej sociológie kultúry. Venoval sa orientálnej filológii, teológii, biblistike, prekladateľskej činnosti, neskôr sociológii, kultúrnej a literárnej histórii. Polyglot, ovládajúci viacero európskych i orientálnych jazykov.

Knihu do súťaže nominoval vydavateľ.

Comments are closed.